一九六八年十一月二十四日《籌辦教育電視》

圖片

今日想講陳德華。不是劉德華,而是陳德華。陳德華是誰?看看你記不記得下面的經典。
「表哥呀!我呢條數唔識計呀?你可唔可以教我呀!」

「表妹,可以呀!噢,呢條數,係咁計嘅」
之後在SCREEN 就彈條數式出來。

不記得,不緊要,Q博士記得吧?都唔記得,應該都記得這首歌吧:「小朋友,萬里長城照古今,中文同你哋,關係認真深,日常好多事,靠它心連心,只要肯努力,鐵杵磨成針」

講集體回憶,一定會講教育電視。以前在小學,總有一堂要推部電視出來,轉台睇ETV。每台講一個主題,好睇到不得了,還有劇情。拍過ETV 的明星很多,陸永、鄭伊健,GEM、連黎耀祥都有,好像連阿SA 都拍過。

這一日,戴麟趾政府聘請英國工程師陳德華正式到港,籌辦ETV。陳德華用了2年時間,終於在1971年,教育電視中心開幕。當時ETV 造價不菲,一共用了一千多萬元,其中三百萬就是幫全部官立、津貼小學,及一百間私立小學添置電視,故全港有一千個班房可以睇教育電視,由無綫及麗的播放。當時,首次開播的小三課程,之後每年播多一級,1974年已吸納小六課程,其後更去到中三。至於小學一、二年級的ETV ,原來非常近期,只是1999年的事情。

戴麟趾非常重視教育電視,認為教育電視可以「替學童開知識之窗」。自此,香港就進入教育電視年代,至今已經有41年。

圖片

圖片

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s